Takie ciasto na weekend.
Składniki:
1/2 kg mąki
1 k. margaryny
6-8 łyżek cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 łyżek mleka
30-35 dkg rabarbaru
3-4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru, proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać mleko - ilość wg potrzeby. Ciasto ma być zwarte i elastyczne. Odłożyć 1/3 ciasto i włożyć ją do lodówki.
Blaszkę 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Ciasto nakłuż widelcem.
Obrany i drobno pokrojony rabarbar wysypać na ciasto i wyrównać.
Z białek ze szczyptą soli ubić piane. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Pianę delikatnie wyłożyć na rabarbar.
Wyjąć z lodówki ciasto, rwać je na małe kawałki i pokrywać nim pianę.
Można ziasto zamrozić i zetrzeć na drubych oczkach na górę. Wtedy białka ubijać dopiero po zamrożeniu ciasta.
Piec w temperaturze 180 st C przez 45-60 min. Po 45 minutach sprawdzić patyczkiem.
Zostawić w piekarniku do lekkiego wystyhnięcia.
Delektować się słodko - kwaśnym smakiem.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...