Dzisiejszy obiad to 2/3 smaków koreańskich i 1/3 polskiego smaku.
Z kanału Wioli - Pierogi z kimchi (lub jak kto woli z Jej książki) pochodzą przepisy na koreańskie kotlety mielone i ziemniaki w sosie sojowym.
Jako dodatek zrobiłam kapustę wg przepisu Remigiusza Rączki - ta wersja kapusty gości na naszym stole od wielu juz lat.
Produkty przygotowane, no to czas zacząć kucharzenie.
Najpierw przygotowałam koreańskie kotlety mielone.
Potrzebne składniki:
500 g mielonego
mięsa wieprzowo-wołowego
4 łyżki
ciemnego sosu sojowego
3 łyżki
białego słodkiego wina
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sezamowego
4 ząbki
czosnku
1 cebula
1 papryka
1/2 papryczki
chili
szczypta
pieprzu
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie jest bardzo proste i znajdziecie je TUTAJ.
W tak zwanym międzyczasie przygotowałam sobie również składniki na ziemniaczki w sosie sojowym.
Dlatego mogłam równocześnie je smażyć,
Potrzebne składniki:
6 małych lub 3 duże ziemniaki (ok. 400 g)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
200 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka prażonego sezamu (ja nie dodałam)
1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie jest banalnie proste. Sami zobaczcie TUTAJ.
Smażenie można idealnie zgrać czasowo.
A wcześniej przygotowałam sobie dodatek w postaci białej kapusty. Ten przepis pochodzi z programu Rączka gotuje.
Potrzebne składniki:
kawałek białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka masła
koperek
sól
pieprz
Kapustę drobno pokroić, posolić, wymieszać i zostawić na trochę.
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Pokroić koperek.
Na oleju przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i jeszcze trochę smażyć.
Do garnka dać kapustę i wszystko dobrze wymieszać. Jeśli kapusta nie pościła soli, to można dodać odrobinę wody. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Gdy kapusta jest miękka dodać masło, ocet koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Idealna do jedzenia na ciepło i zimno.
SMACZNEGO!!! Pychotka!
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
smakowicie to wygląda,pachnie aż u mnie
OdpowiedzUsuń