Na kanale u Wioli można znaleźć też przepisy na słodkości. Postanowiłam wypróbować przepis na Egg Tart. Prosty i bajecznie smaczny.
A wrażenia osób jedzących te babeczki: wyglądają jakby były z masą budyniową lub serową.
Przepis na te słodkości znajdziecie TUTAJ.
Składniki na 6 szt:
CIASTO
130 g mąki
1 łyżka cukru pudro
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (z lodówki)
80 g masła
KREM
2 jajka
60 g cukru
120 ml wody
120 ml mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawi na 30 min do lodówki.
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawi do przestygnięcia. Jajka roztrzepać na gładką masę.
Do wody z cukrem dodać mleko, ekstrakt waniliowy, sól i jajka.
Całość dobrze wymieszać i przecedzić przez sitko.
Ciasto podzielić na kulki i wylep nimi foremki. Metalowe foremki najpierw wysmarować lekko tłuszczem.
Do każdej babeczki wlać masę jajeczną.
I to już prawie wszystko. Teraz babeczki lądują na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st C,
Upieczone babeczki należy ostudzić, a potem warto je włożyć do lodówki. I dopiero potem wyjąć z foremek.
I przysmak do kawy gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...