Krokiety ziemniaczane są fajnym pomysłem na piątkowy (i nie tylko) obiad.
Przepis pochodzi z programu Rączka gotuje.
Ponieważ ja nie przepadam za twarogiem, to drugą wersję zrobiłam sobie z pieczarkami.
Składniki:
ziemniaki – 1,6 kg
mąka ziemniaczana – ok. 400 g
jajko – 1 szt.
cebula – 2 szt.
Farsz z łososiem:
osoś wędzony (filet) – 300 g
koperek – 1 pęczek
sok z jednej cytryny
sól, pieprz cytrynowy – do smaku
Farsz pieczarkowy:
pieczarki - 500 g
cebula - 1 szt
czosnek - 1-2 ząbki
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła klarowanego
Panierka:
jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Łososia pozbawić skóry, pokroić na średniej wielkości kostkę. Posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny i posiekany koperek. Wymieszać i zostawić na chwilę.
Pieczarki obrać/umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Posiekana cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Smażyc do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować. Ciepłe przecisnąć przez praskę. Do ciepłych dodać jajko i szybko wymieszać, aby białko się nie ścieło. Wyjąc 1/4 ziemniaków i w to miejsce dać mąke ziemniaczaną.
Jeszcze ciepłe wyrobić na gładką masę.
Podzielić na części, nadziewać wybranym farszem i kształtować krokiety.
Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Zmazyć na złoty kolor na oleju.
Aby nie ostygły (lub w celu podgrzania) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 150 st C na 10 min.
My zajadaliśmy się krokietami w towarzystwie surówki z kiszonej kaspusty.
Bardziej smakowały nam te z pieczarkami. Kwestia gustu kulinarnego.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Jak dla mnie - pyszota !!!
OdpowiedzUsuń