Lubię różnego rodzaju mięsiwa. I lepiej mi wychodzi ich przygotowywanie, niż słodkości.
Nie oparłam się więc chęci skosztowania żeberek, które przygotował Rmigiusz Rączka w programie Rączka gotuje.
Składniki:
żeberka paski – 6 szt.
świeża papryka chili – 1 szt
cebula – 2 szt.
śliwki suszone – 100 g
piwo jasne – 500 ml
patyczki do szaszłyków
Marynata:
olej – 100 ml
sól - 1 łyżka
papryka wędzona – 1 łyżka
chili – szczypta
cynamon – szczypta
gorczyca – 0,5 łyżeczki
majeranek – 1 łyżka
liście laurowe – 6 szt.
ziele angielskie – 6 szt.
pieprz – 0,5 łyżeczki
musztarda – 2 łyżki
ketchup – 2 łyżki
świeża papryka chili – 1 szt.
Wszystkie skłądniki marynaty wymieszać.
Może nie wygląda ona zachęcajaco, ale nadaje mięsu fajnego smaku.
Wysmarować marynata dobrze mięso i wstępnie je zawinąć. Odstawić na min 1 godzinę.
Cebulę pokroić w cząstki lub grubsze plastry, a papryczkę w paski.
Żeberka zwinąć i spiąć patyczkiem. Najlepiej od razu na blaszce do pieczenia.
W środek każdego zawijańca włożyć śliwkę, cebulę i papryczkę.
Piekarnik nagrzać do 200 st C i wstawić mięso na 20-30 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st C. Żeberka "zalać" od góry piwem i piec jeszcze ok 1 godzinę.
Jeśli żeberka są grube, to ten czas należy wydłużyć.
Smacznego!
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...