Jak smakują kiszone pomidory? Nie mam pojęcia, ale mam nadzieje za kilka dni sie tego dowiedzieć.
Postanowiłam trochę poeksperymentować i zakisić pomidory.
Do tego celu wybrałam pomidorki koktajlowe.
Wersja audio przepisu jest TUTAJ:
Składniki:
pomidorki koktajlowe
sól
chrzan
koper
czosnek
liść laurowy
biała gorczyca
ziele angielskie
owoce jałowca
pieprz w ziarnach
Wodę zagotować z sola w proporcji: 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Pomidorki umyć.
Na dno do wyparzonych słoików dać pokrojony czosnek, chrzan, koper i liść laurowy.
Wrzucić pomidorki.
Na górę dać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, owoców jałowca i trochę białej gorczycy.
Dodać też trochę czosnku, chrzanu i kopru.
Wszystko zalać ciepłą zalewą. Zakręcić słoiki i zostawić na około tydzień.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Koniecznie daj znać, jak smakują!
OdpowiedzUsuńLubię kiszone ogórki i kapustę, ale innych specjałów nie próbowałam (choć robiłam kiedyś kiszone rzodkiewki, ale dla mnie żadne nie zostały).