Jakiś czas temu jadłam kiszone rzodkiewki. Bardzo mi zasmakowały. Postanowiłam więc spróbować zakisić rzodkiewki.
Przepis w wersji audio znajduje sie TUTAJ:
Składniki:
rzodkiewka
sól
chrzan
koper
czosnek
biała gorczyca
ziele angielskie
owoce jałowca
pieprz w ziarnach
Wodę zagotować z sola w proporcji: 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Z rzodkiewek odciąć z obu stron ogonki. Umyć je i wrzucić na pół godziny do zimnej wody.
Na dno do wyparzonych słoików dać pokrojony czosnek, chrzan i koper. Włożyć rzodkiewki.
Na górę dać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, owoców jałowca i troche białej gorczycy.
Dodać też trochę czosnku, chrzanu i kopru.
Wszystko zalać ciepłą zalewą. Zakręcić słoiki i zostawić na około tydzień.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Kocham ! Kocham ! Kocham kiszoną rzodkiewkę !!! Jest najlepszą rzeczą, którą można kisić i jest przepyszna !!! Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuń