Z okazji Ostatków przydałoby się trochę słodkości.
Po Tłustym Czwartku zostało mi sporo białek. Powstały z nich bezy.
Składniki:
7 białek (z jajek rozmiar M)
szczypta soli
35 dkg cukru
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna piane. Dodać cukier i miksować, aż cukier się rozpuści.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać bezy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki.
Piec 10 min w temperaturze 150 st C, a potem ok 60 min w temperaturze 100-110 st C.
Przy większych bezach czas trzeba wydłużyc do ok 90 min.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...