Strony

wtorek, 21 lutego 2023

Bezy (2430)


Z okazji Ostatków przydałoby się trochę słodkości.
Po Tłustym Czwartku zostało mi sporo białek. Powstały z nich bezy.


Składniki:
7 białek (z jajek rozmiar M)
szczypta soli
35 dkg cukru


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna piane. Dodać cukier i miksować, aż cukier się rozpuści.


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać bezy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki.
Piec 10 min w temperaturze 150 st C, a potem ok 60 min w temperaturze 100-110 st C.
Przy większych bezach czas trzeba wydłużyc do ok 90 min.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.




Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...