Czas zacząć Tłusty Tydzień. A co sobie będę żałować.
Wiola na swoim kanale pokazała bardzo szybki przepis na koreańskie faworki.
Same faworki są takie sobie, z lekko wyczuwalnym posmakiem imbiru.
Ale za to z syropem - NIEBO W GĘBIE!!!
Przepis znajdziecie na TYM filmie:
Składniki na ciasto:
1 szk mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z imbiru
1 łyżka słodkiego białego wina lub 1 łyżeczka wódki/spirytusu,
2 szk oleju do smażenia
Zagnieść ciasto i w woreczku włożyć na 30 min do lodówki.
Rozwałkować i wykroić faworki. Polskim sposobem lub tak jak pokazuje Wiola.
Część ciasta pokroiłam w małe prostokąciki i zrobiłam z nich kokardki.
I zostaje upiec na złoto...
Składniki na syrop:
1/2 szk wody
1/2 szk cukru
1 łyżeczk cynamonu
Wodę z cukrem zagotować. Gotować ok 10 min na małym ogniu mieszając.
Wyłączyć gaz i dodać cynamon. Dobrze wymieszać.
Polać faworki i dobrze wymieszać, aby syrop pokrył dobrze wszystkie.
I zajadać...
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...