O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

poniedziałek, 13 lutego 2023

Koreańskie faworki - maejak-gwa


Czas zacząć Tłusty Tydzień. A co sobie będę żałować.
Wiola na swoim kanale pokazała bardzo szybki przepis na koreańskie faworki.
Same faworki są takie sobie, z lekko wyczuwalnym posmakiem imbiru.
Ale za to z syropem - NIEBO W GĘBIE!!!

Przepis znajdziecie na TYM filmie:


Składniki na ciasto:
1 szk mąki pszennej
5 łyżek wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z imbiru
1 łyżka słodkiego białego wina lub 1 łyżeczka wódki/spirytusu,

2 szk oleju do smażenia


Zagnieść ciasto i w woreczku włożyć na 30 min do lodówki.
Rozwałkować i wykroić faworki. Polskim sposobem lub tak jak pokazuje Wiola.
Część ciasta pokroiłam w małe prostokąciki i zrobiłam z nich kokardki.


I zostaje upiec na złoto...



Składniki na syrop:
1/2 szk wody
1/2 szk cukru
1 łyżeczk cynamonu

Wodę z cukrem zagotować. Gotować ok 10 min na małym ogniu mieszając. 
Wyłączyć gaz i dodać cynamon. Dobrze wymieszać.


Polać faworki i dobrze wymieszać, aby syrop pokrył dobrze wszystkie.


I zajadać...





Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...