Rozczyn:
3 łyżki mleka(ciepłego)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
i drożdże
Mieszamy w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia (w zależności od drożdży ok 15 min).
Żółtka i jajko oraz cukier ze szczyptą soli ucieramy
mikserem na puszystą masę.
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy.
Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy.
Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz, a pod koniec
wyrabiania dodajemy spirytus.
Wyrabiamy jeszcze ciasto aż będzie odchodziło od rąk,
przykrywamy ściereczką bawełnianą i
odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 45-min- do 1 godziny.
Gdy urośnie dwukrotnie wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, zagniatamy
ponownie i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część rozwałkowujemy na prostokąt / koło, który(e)
później kroimy na trójkąty.
Następnie zwijamy jak rogale. Można od razu dać łyżeczkę dżemu i zwijać z dżemem lub samo ciasto. Każdy rogalik układamy na blaszce lub deseczce wyłożonej papierem do pieczenia lub podsypanej mąką i zostawiamy jeszcze na ok 10-15 minut żeby podrosły.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy kilka na olej (nie za dużo na
raz bo one jeszcze podczas smażenia podrosną). Smażymy z obu stron na średnim
ogniu żeby się nie spaliły. Zaczynamy smażyć od tych rogali które zrobiliśmy
pierwsze.
Pomiędzy smażeniem pączków smażymy plasterki ziemniaków, aby obniżyć temperaturę oleju.
Krem:
Ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z łyżeczką
cukru pudru,
Jak jest ubita to dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze
chwilkę.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy
do lodówki aż pączkowe rogale wystygną.
Jak są wystudzone to rozkrajamy je przez środek ale nie do końca tylko na tyle żeby można było je otworzyć i do środka dajemy odrobinę dżemu i wyciskamy krem śmietanowy.
mniamuśne
OdpowiedzUsuń