Zbliża się Wielkanoc. W tym roku postanowiłam sama zrobić sobie domowe wędliny.
Ze względu na upodobania Syna zrobiłam mini-szyneczke z piersi z kurczaka.
Inną wersję tej szynki robiłam TUTAJ.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka ziarenek smaku
1/2 łyżeczki pieprzu
Pierś z kurczaka umieścić na 1- 3 dni w solance. Wyjąć, odsączyć i pokroić w kostkę ok 0,5 x0,5 cm.
Dodać przyprawy i mieszać, aż mięso zacznie się lepić.
Włożyć do worka i szynkowaru.
Parzyć ok 1 godzinę w temperaturze ok 80 - 85 st C. Pozostawić do wystudzenia i włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!
Lubię domowe wędliny - sama czasami robię
OdpowiedzUsuń