Rozpoczął się sezon truskawkowy. Te pyszne owoce często goszczą na naszych stołach w czerwcu.
Na blogu Swojskie Jedzonko znalazłam przepis na apetycznie wyglądające bułeczki z truskawkami i mascarpone.
Składniki:
na rozczyn:
30 g drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru
na ciasto:
600g mąki pszennej
2 jajka
100 g cukru
80 g masła rozpuszczonego
250 ml ciepłego mleka
wyrośnięty rozczyn
na nadzienie:
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżeczki cukru
300 g truskawek
na lukier:
ok 4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
1 jajko do smarowania
Na szczegóły wykonania zapraszam na bloga lub do obejrzenia filmu na YT.
Moje bułeczki są nierówne i bez lukru. Ale i tak są PYSZNE.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Bułeczki wyglądają apetycznie! Narobiłaś mi apatytu i chyba sięgnę po przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina