W Polsce ziemniaki są najczęściej podawane do drugiego dania. Ja należę do gatunku ziemniakożerców!
Niekiedy warto tę rutynę przełamać.
Może warto skusić się na kaszę jaglaną z dodatkami...
TUTAJ znajdziecie przepis w formie audio
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 łyżka masła
1 cebula
2 jajka
50 ml śmietanki 30%
40 g rodzynek
1/2 szk słonecznika
sól, pieprz
opcjonalnie: szafran lub inne przyprawy, np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, kurkuma
Z podanych składników wyjdą 4 porcje pokazane na zdjęciach.
Z tyłu wersja bez jajek.
Kaszę ugotować wg przepisu.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Rodzynki namoczyć w wodzie i drobno pokroić.
Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę (ja się zagapiłam i dodałam surową).
Ugotowana kaszę wymieszać z jajkami, cebulą, rodzynkami i słonecznikiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.
Dodać śmietankę i wymieszać.
Tak przygotowana kaszę można jeść jako dodatek do mięsa lub potraktować ją jako farsz do roladek mięsnych.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...