Moja wersja barszczu ukraińskiego.
Wersję audio zamieściłam TUTAJ:
Składniki:
(na 4-6 porcji)
1 marchewka
½ pietruszki
kawałek selera
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 pomidor (ew 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
mała puszka białej fasoli z zalewą
1-2 łyżki soku z cytryny
2-3 buraki (surowe lub ugotowane)
100-150 g włoskiej/białej kapusty
1-2 kostki rosołowe
olej
sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę.
Kapustę drobno posiekać.
Buraki obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrze na grubych oczkach.
Obrane ziemniaki pokroić w większą kostkę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać, marchewkę, pietruszkę i seler i jeszcze chwilę smażyć. Dodać kapustę, przemieszać i chwilę smażyć.
Warzywa zalać wodą i dodać kostkę bulionową.
Dodać ziemniaki i surowe buraki (ugotowane dodaje się później).
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Dodać fasolę z zalewą, pomidora lub koncentrat pomidorowy i ugotowane buraki.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...