Jesień, to sezon dyniowy. Najprostszy sposób na jej wykorzystanie, to ugotowanie zupy krem.
Przepis w wersji audio znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
1/2 kg obranej dyni
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
2 ziemniaki
1 trójkątny serek topiony
1 kostka rosołowa
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól
pieprz
Obraną i pozbawiona pestek dynię pokroić w kostkę.
Warzywa obrać i pokroić w kostkę mniejszą od dyni.
Nalać wody tak, aby przykrywała warzywa.
Dodać kostkę rosołową, imbir i czosnek.
Gotować, aż zmiękną warzywa.
Zdjąć z gazu.
Dodać serek topiony i zblendować na gładko.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można dodać jeszcze imbiru i czosnku.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Jakoś nie rozumiem fenomenu dyni jako warzywa...
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam dynię w postaci zupy, placków i dodaję do sernika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina