O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

środa, 6 grudnia 2023

Ryba po grecku


Dzisiaj przedstawiam Wam moja wersje ryby po grecku. Wersję smaczna i szybką do przygotowania.

Wersję audio zamieściłąm TUTAJ:



Składniki:
2 kawałki fileta z białej ryby
1 marchewka
½ pietruszki
kawałek selera
1-2 ząbki czosnku
kawałek pora / mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki wody/bulionu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
olej
sól, pieprz


Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Por/cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek drobno posiekać.


Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć por/cebulę i czosnek. Dodać starte warzywa. Smażyć 23 minuty, co jakiś czas mieszając.
Dodać kilka łyżek wody/bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na 10-15 minut.
Oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą. Jajko roztrzepać widelcem.
Rybę panierować w mące, jajku i jeszcze raz w mące. 
Na patelni mocno rozgrzać olej i zmniejszyć gaz. Smażyć rybę z obu stron po ok 3 min.


Na talerz wyłożyć warzywa, na to rybę i znowu warzywa.
Podawać tradycyjnie z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo na kawałku bagietki.


Opcjonalnie:
* Rybę dodatkowo można zapiec – na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw, na to upieczona rybę i resztę warzyw. Zapiekać pod przykryciem przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180-200 st C.
* Rybę można też opanierować tradycyjnie w mące, jajku i bułce tartej.





Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...