Dzisiaj spełniłam swoją kulinarną zachciankę. A zachciało mi się cynamonek/
Przepis znalazłam na stronie Swojskie Jedzonko.
A dokładny przepis jest TUTAJ.
A gdyby ktoś wolał, to można sobie pooglądać film na YT.
Składniki:
350 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych_
2 łyżki cukru
20 g masła
jedno białko
500 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
20 g masła
jedno białko
500 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
dodatkowo:
ok 4-5 łyżek brązowego cukru
ok 80-100 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
1 żółtko +2 łyżki mleka
Zaczynamy od rozczynu z drożdży, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki ,mieszamy i odstawiamy na ok 10- 15 min.
Po tym czasie do misy robota wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy białko, sól, i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jak składniki zaczną się łączyć to dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ( ok 5 min).
Następnie posypujemy mąką po wierzchu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Po tym czasie pięścią wybijamy powietrze z ciasta, przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Brązowy cukier mieszamy z cynamonem .
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko, mniej więcej na prostokąt,
Przekładamy na deseczkę i smarujemy na całej powierzchni miękkim masłem i posypujemy odrobiną cukru wymieszanego z cynamonem.
Następnie rozwałkowujemy kolejną część ciasta i kładziemy ją na poprzedni placek i go również smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
Układamy tak wszystkie placki jeden na drugim za każdym razem smarując masłem i posypując cukrem z cynamonem.
Ostatniego placka nie smarujemy.
Powstaną nam warstwy.
Następnie ostrym nożem lub nożem do pizzy kroimy paski (parzysta ilość).
Następnie skręcamy ze sobą po dwa paski sklejając je na początki i na na końcach.
Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtko mieszamy z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nasze bułeczki po wierzchu .
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...