O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

poniedziałek, 10 lutego 2025

Podwójnie maślane bułeczki cynamonowe


Dzisiaj spełniłam swoją kulinarną zachciankę. A zachciało mi się cynamonek/
Przepis znalazłam na stronie Swojskie Jedzonko.
A dokładny przepis jest TUTAJ.
A gdyby ktoś wolał, to można sobie pooglądać film na YT.


Składniki:
350 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych_
2 łyżki cukru
20 g masła
jedno białko
500 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
dodatkowo:
ok 4-5 łyżek brązowego cukru
ok 80-100 g miękkiego masła
pół łyżeczki cynamonu
1 żółtko +2 łyżki mleka


Zaczynamy od rozczynu z drożdży, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki ,mieszamy i odstawiamy na ok 10- 15 min.
Po tym czasie do misy robota wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy białko, sól, i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jak składniki zaczną się łączyć to dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy ( ok 5 min). 
Następnie posypujemy mąką po wierzchu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. 
Po tym czasie pięścią wybijamy powietrze z ciasta, przykrywamy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.



Brązowy cukier mieszamy z cynamonem .


Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko, mniej więcej na prostokąt,
Przekładamy na deseczkę i smarujemy na całej powierzchni miękkim masłem i posypujemy odrobiną cukru wymieszanego z cynamonem.
Następnie rozwałkowujemy kolejną część ciasta i kładziemy ją na poprzedni placek i go również smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem 


Układamy tak wszystkie placki jeden na drugim za każdym razem smarując masłem i posypując cukrem z cynamonem. 
Ostatniego placka nie smarujemy.
Powstaną nam warstwy. 
Następnie ostrym nożem lub nożem do pizzy kroimy paski (parzysta ilość).
Następnie skręcamy ze sobą po dwa paski sklejając je na początki i na na końcach.
Gotowe bułeczki przekładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtko mieszamy z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nasze bułeczki po wierzchu .
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni góra dół i pieczemy ok 35 min.


Rada: można również zamiast kroić na cienkie paski pokroić wzdłuż na 3 długie pasy i zapleść jeden duży warkocz ale wtedy trzeba dodać ok 5 -7 min pieczenia.



Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...