Jakiś czas temu zrobiłam rolowanego kurczaka i piersi z kurczaka. w obu przypadkach zrobiona wędlina rozpadała się przy krojeniu.
Postanowiłam spróbować jeszcze raz korzystając z rady mądrzejszych ode mnie i zrobić wędlinę z pokrojonego kurczaka/
Składniki:
75 dkg piersi z kurczaka1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
1 łyżeczka soli do peklowania
1 łyżeczka ziarenek smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
pieprz
Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę o boku ok 1 cm. Wymieszałam z przyprawami i wstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin.
o wyjęciu z lodówki poczekałam, aż mięso lekko się ogrzeje i zaczęłam je mieszać (masować).
Mieszałąm dosyć długo, aż mięso zaczęło się lepić.
Masę przełożyłam do szynkowara i parzyłam ok 1,5 godziny w temperaturze 80 85 st C. Zostawiłam do wystygnięcia i na noc włożyłam do lodówki.
Jak widać nic się nie rozwala przy krojeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...