Postanowiłam zrobić szybki chleb pszenny na suchych drożdżach z przepisu znalezionego na blogu Swojskie Jedzonko. Za pieczenie zabrałam się w Boże Ciało. I okazało się, że w domu nie mam odpowiedniej ilości mąki pszennej. Za to mam żytnią, pełnoziarnistą i krupczatkę.
Uzupełniłam więc brakująca ilość mąką żytnią i pełnoziarnistą. Krupczatki użyłam do podsypania ciasta po jego wyrośnięciu.
Efekt jest widoczny na zdjęciach.
Składniki:
500 g mąki pszennej (u mnie ok 430 g mąki pszennej + ok 20 g mąki żytniej + ok 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej)
8 g drożdży suchych
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju + 1 łyżka do posmarowania chleba
Przepis w formie filmiku znajdziecie TUTAJ:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...