Dostałam propozycję współprowadzenia warsztatów kulinarnych dla osób niewidomych i słabowidzących. W menu znalazła się zupa serowa.
Sama praca z osobami niewidomymi i słabowidzącymi będzie dla mnie sporym stresem, mimo że zaliczam się do grona osób słabowidzących. Jednak radzić sobie samemu w kuchni, a uczyć tego kogoś to całkiem inna bajka.
Postanowiłam więc przepis wypróbować.
Najpierw przepis w formie audio:
Składniki (4 porcje):
500 g mięsa mielonego
800 ml bulionu warzywnego
2-3 cebulki dymki
2 serki topione (prostokątne 100 g każdy)
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Składniki na bulion:
1 l wody
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
ew. kawałek pora
przyprawa do zup
Warzywa obrać i ugotować do miękkości. Wykorzystać je do zrobienia np. sałatki jarzynowej.
Bulion doprawić do smaku.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę dymkę (ok. 2-3 min) dodać mięso mielone i smażyć dalej ok. 5 min. Co jakiś czas mieszać. Pod koniec smażenia dodać zieloną cebulkę.
Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Ja cebulkę i mięso smażyłam już w garnku.
Doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić serki topione i gotować ok. 10-15 min na niedużym ogniu. Co jakiś czas zupę zamieszać.
W tym czasie serek powinien się dokładnie roztopić. Doprawić do smaku sola i pieprzem
Ja dodatkowo przykryłam garnek pokrywką.
I pozostaje zajadać ze smakiem.
Można dodać kilka grzanek i zieloną pietruszkę.
Ja dodałabym jeszcze trochę parmezanu lub innego żółtego sera o ostrzejszym smaku.
Zupa jest bardzo łagodna.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
MEga apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń