Przygotowałam też na święta schabik.
Najpierw poleżakował sobie w solance około tygodnia.
Składniki:
schab - trochę ponad kilogram
1 op czarnuszki
olej
1 łyżeczka ziarenek smaku
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu
Po wyjęciu mięsa z solanki należy je opłukać i dobrze odsączyć.
Z oleju i przypraw zrobić marynatę. Obtoczyć w niej schab i wstawić do lodówki na 1 - 2 dni.
Schabik umieścić w worku w szynkowarze i parzyć ok 2 - 2,5 godiny w tremperaturze 80 - 85 st C.
Pozostawić do wystygnięcia. Potem włożyć na noc do lodówki.
A rano zajadać sie taką pysznością.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...