O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

czwartek, 6 kwietnia 2023

Peklowany schab z czarnuszką


Przygotowałam też na święta schabik.
Najpierw poleżakował sobie w solance około tygodnia.


Składniki:
schab - trochę ponad kilogram
1 op czarnuszki
olej
1 łyżeczka ziarenek smaku
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu



Po wyjęciu mięsa z solanki należy je opłukać i dobrze odsączyć.
Z oleju i przypraw zrobić marynatę. Obtoczyć w niej schab i wstawić do lodówki na 1 - 2 dni.
Schabik umieścić w worku w szynkowarze i parzyć ok 2 - 2,5 godiny w tremperaturze 80 - 85 st C.
Pozostawić do wystygnięcia. Potem włożyć na noc do lodówki.


A rano zajadać sie taką pysznością.






Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...