O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

wtorek, 8 sierpnia 2023

Faszerowana cukinia


Sezon na cukinie trwa w najlepsze. Trzeba z niego korzystać.
Dzisiaj szybki i prosty przepis na faszerowana cukinię.

Najpierw przepis w wersji audio:



Składniki:
(porcja na 2 osoby - 4 kawałki)
1 spora cukinia
25 dkg mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1puszka pomidorów
1 łyżka oleju
sól
pieprz

opcjonalnie:
kilka ziemniaków


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić je na oleju i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.


Cukinię umyć i pokroić w ok 3 - 4 cm kawałki. Łyżeczką wydrążyć w każdym kawałku środek do ok 2/3 wysokości.
Tak przygotowana cukinie posolić i odstawić na 15 minut do góry dnem.
Jeśli cukinia po osoleniu puści sporo soku, to należy ją osuszyć papierowym ręcznikiem.


Cukinię napełnić przygotowanym farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.


Na górę każdej cukini wyłożyć pomidory z puszki. Sok wlać do naczynia.



Między cukinie wrzucić obrane ziemniaki.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180 st C i zapiekać przez ok 45 min.








Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...