O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy.

wtorek, 8 marca 2022

Piersi z kurczaka w dwóch smakach


No to przepadłam,,,,
I zastanawiam się jak ja żyłam bez szynkowara (?).
Dzisiaj przedstawiam peklowane piersi z kurczaka w dwóch smakach.

Najpierw piersi peklowałam przez 3 dni w solance.
Zagotowałam wodę z 1 łyżką soli do peklowania i 1 łyżką soli kuchennej. Dodałam kilka listków liścia laurowego oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i owocu jałowca. Po ostudzeniu wywaru, wylądowały w nim piersi z kurczaka i leżakowały pod przykryciem w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki mięso odsączyłam i obtoczyłam w przyprawach.


Jedną pierś obficie obsypałam grubo mielonym, kolorowym pieprzem.





Drugi kawałek mięsa obtoczyłam w curry.




Piersi włożyłam do dwóch wodeczków i parzyłam 440 min w temperaturze 80-85 st C.
Po wystudzeniu, tradycyjnie wylądowały na naoc w lodówce.

Pychotka!




Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...