Kkakdugi, czyli koreańskie kimchi z kalarepki. Sezon na kalarepę trwa, trzeba więc go wykorzystać i spróbować czegoś nowego.
Przepis pochodzi z kanału Wioli - Pierogi z kimchi.
Składniki:
1 kg kalarepki
1 łyżka soli
1 cebula
zielona cebulka
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
3 łyżki papryki gochugaru
3 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sojowym)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
100 ml wody
Ja robiłam z połowy porcji.
Filmik Wioli znajdziecie poniżej.
Kalarepkę pokroić w kostkę, posolić, wymieszać i zostawić, aż puści sok. Odlać wodę.
Przygotowanie sosu zaczynamy od zrobienia kleiku. Wodę z maka mieszamy i mieszając zagotowujemy, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Lekko studzimy.
Do blendera wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy paprykę gochugaru, sos rybny/sojowy, cukier i ciepły kleik. wszystko miksujemy na gładka masę.
Do odsączonej z wody kalarepy dodajemy przygotowany sos i zieloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do szklanych lub porcelanowych pojemników i zostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Potem kkakdugi wkładamy do lodówki.
Jeść schłodzone. Do schabowego pasuje świetnie.
Wypróbowałam osobiście.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...