Postanowiłam lekko poeksperymentować.
Kawałek łopatki moczyłam przez 5 dni w solance.
Potem zrobiłam marynatę:
2 łyżki oleju
2 łyżki keczupu
1 łyżka miodu
1 łyżka czarnuszki
Mięso poleżakowało w tej marynacie dobę.
Na koniec parzyłam mięso w szynkowarze w temp 80-85 st C przz 2 godziny.
Jeszcze noc w lodówce i szyneczka gotowa do degustacji.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.
Wow ! Pięć dni w solance ?! Wydaje się dużo, ale za to potem jaka pychota !? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj moczę mięso w solance 5-7 dni
UsuńChętnie kiedyś spróbuję ❤️❤️❤️ Ja czasami robię wędliny w szynkowarze
OdpowiedzUsuń