O mnie

Moje zdjęcie
Rybnik, śląskie, Poland
Tworzenie jest moją pasją i rehabilitacją. Pozwala mi oderwać się od szarej rzeczywistości i wnieść światło w moje gasnące oczy. Ostatnio skupiam się na kulinariach i szydełkowaniu.

środa, 25 maja 2022

Peklowana łopatka w papryce


Witam po przerwie. Jakiś czas temu popełniłam taką szyneczkę z łopatki wieprzowej.


Zagotowałam wodę z 1 łyżką soli do peklowania i 1 łyżką soli kuchennej. Dodałam kilka listków liścia laurowego oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i owocu jałowca. Po ostudzeniu wywaru, szyneczka leżakowała sobie 7 dni w solance w lodówce.



Potem szynkę marynowałam przez dobę w oleju i papryce.
Parzyłam ok 2 godziny w temperaturze 80-85 st C. 
Po wystudzeniu wstawiłam na noc do lodówki.







Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie.
Zapraszam również na mojego fanpejdża.

2 komentarze:

  1. Ojej !!! Smakowicie to wygląda ! Czy to w szynkowarze zrobione ? Jeśli tak - to muszę i ja taką zrobić. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zostawiony ślad...